דיאטנית קלינית דנה רזניק - ירקות

מבנה פירמידת המזון

 דף הבית
חזרה לתפריט
צריכת קלוריות
פעילות גופנית
ירקות
פירות
תבואה
חלב
בשר וקטניות
שמנים

 

*ירקות

מדוע חשוב לאכול ירקות?

אכילת ירק מספקת יתרונות בריאותיים. אנשים הצורכים יותר ירקות ופירות כחלק מתוכנית תזונתית כוללת, ייחלו בסבירות נמוכה יותר במחלות כרוניות.

הירק מספק חומרים מזינים החיוניים לבריאות ולתחזוקה השוטפת של גופנו.

 

יתרונות בריאותיים:

  • אכילת תפריט עשיר בירקות ופירות עשוי להפחית את הסיכוי ללקות בשבץ וכמו כן עשוי להפחית את הסיכוי לחלות במחלות לב נוספות.

  • אכילת תפריט עשיר בירקות ופירות עשויה להפחית את הסיכוי לחלות בסכרת מסוג 2.

  • אכילת תפריט עשיר בירקות ופירוט עשויה להפחית את הסיכוי לחלות בסרטן הפה, הקיבה ובסרטן המעי הגס ופי הטבעת.

  • תפריט עשיר במוצרים המכילים סיבים כגון ירקות ופירות, עשוי להפחית את הסיכוי לחלות במחלות הקשורות בכלי הדם הכליליים.

  • אכילת ירקות ופירות העשירים באשלגן כחלק מתפריט תזונתי כולל עשויה להפחית את הסיכון להיווצרות אבנים בכליות ועשויה להאט את תהליך בריחת הסידן (מהעצם).

  • אכילת מזון כגון ירק, בו יש תכולת קלוריות נמוכה יחסית, עשוי לעזור בצריכת קלוריות נמוכה כחלק מתהליך של ירידה במשקל.

 

עובדות  תזונתיות:

  • רב הירקות מטבעם דלים בשומן ובקלוריות. הירק אינו מכיל כולסטרול.

  • הירק הנו מקור חשוב של חומרים מזינים הכוללים: אשלגן, סיבים תזונתיים, חומצה פולית, ויטמין A, ויטמין E וויטמין C.

  • תפריט עשיר באשלגן עשוי לסייע בשמירה על לחץ דם תקין. ירקות עשירים באשלגן הנם: בטטות*, תפוחי אדמה לבן*, שעועית לבנה*, מוצרי עגבניות  (רסק/ מיץ עגבניות), פולי סויה*, תרד ועוד.

  • סיבים תזונתיים כחלק מתפריט כולל, עוזרים בהפחתת רמות כולסטרול בדם ועשויים להפחית את הסיכויים לחלות במחלות לב. סיבים חיוניים לתפקוד חלקים פנימיים בגוף. הסיבים עוזרים בהפחתת עצירות והקלה על תפקוד המעיים. מזון עשיר בסיבים כגון ירקות, עוזר בסיפוק תחושת שובע ב"מחיר" קלורי נמוך.

  • חומצה פולית עוזרת לגוף ביצירת כדוריות דם אדומות. נשים בגיל הפוריות, העשויות להיכנס להריון, וכמו כן אלו הנמצאות בשליש הראשון להריונן, צריכות לצרוך כמות נאותה של חומצה פולית כולל חומצה פולית מתוספים וממוצרים עשירים בחומצה הפולית. צריכה של חומצה פולית בכמות הרצויה מפחיתה את הסיכון שהעובר יסבול מעמוד שדרה שסוע, מחוסר מח של העובר וכמו כן מפחיתה בעיות במערכת העצבים בשלבי ההתפתחות הקריטיים לעובר.

  • ויטמין A שומר על עור בריא ועיניים בריאות ועוזר בהגנה מפני זיהומים.

  • ויטמין E עוזר בהגנה על ויטמין A ועל חומצות שומן חיוניות בתהליך חמצון.

  • ויטמין C עוזר בריפוי חתכים ופצעים ושומר על שיניים וחניכיים בריאות. ויטמין C עוזר בספיגת ברזל.

 

כל ירק או מיץ העשוי מ 100 אחוזי ירק נמצא תחת קבוצת הירקות.

ירקות יכולים להאכל במצב חי (טבעי) או מבושלים. ניתן לצרוך אותם טריים, קפואים, משומרים, מיובשים, חתוכים, שלמים או מרוסקים.

הירקות נחלקים ל 5 תת קבוצות, בהתבסס על הערכים התזונתיים שהם מכילים.

דוגמא לירקות בכל תת קבוצה:

ירקות בצבע ירוק-כהה

ירקות כתומים

כרוב סיני

ברוקולי

תרד

לפת

דלעת

גזר

בטטה*

שעועית ואפונה מיובשים*

ירקות עמילניים*

שעועית שחורה

פול

חומוס

עדשים

שעועית לבנה

שעועית מנומרת (פינטו)

פולי סויה

אפונים

תירס

אפונה ירוקה

תפוחי אדמה

שאר ירקות

ארטישוק

אספרגוס

מלפפון

חסה

עגבניות

סלק

נבטים

חציל

פטריות

רסק עגבניות

כרוב

כרובית

אפונה ירוקה*

במיה

טופו*

סלרי

קישואים

פלפל אדום או ירוק

בצל

 

* יש לזכור כי למרות היותם ירקות נחשבים כחלק מקבוצת הפחמימות והם אינם דלים בקלוריות בהשוואה לעגבניה.


* התכנים בנושא פירמידת המזון (הפירמידה שלי) תורגמו מאתר ה USDA (משרד החקלאות האמריקאי) .

עותק להדפסה - לחצו כאן!

 

052-6211059

 

דף הבית | חזרה לתפריט | צריכת קלוריות | פעילות גופנית | ירקות | פירות | תבואה | חלב | בשר וקטניות | שמנים

מפת האתר

כתבו לדנה

mail dana

site index